Bu Blogda Ara

18 Ekim 2011 Salı

CENAZE NAMAZI

        Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Ölü için duadır. Din kardeşinin günah ve kusurlarının bağışlanmasını Allah'tan dilemek, ona son vazifeni yapmaktır.

        Kimlerin cenaze namazı kılınır :

Bir ölünün cenaze namazının kılınabilmesi için 6 şartın bulunması gerekir. Bu şartlar şunlardır :

1. Ölünün müslüman olması,
2. Temiz olması, (Yani yıkanıp temiz bir kefene sarılması)
3. Cemaat önünde olması,
4. Ölünün tamamı veya bedeninin  yarıdan fazlası, yahut başı ile beraber yarısının bulunması,
5. Cenaze namazını kılacak kişinin (özürlü değilse) ayakta kılması,
6. Cenazenin yerde olması, omuzda veya hayvan üzerinde bulunmaması.

      Cenaze namazı farz-ı kifaye olduğundan bazı müslümanlar bu namazı kılarsa diğerlerinin kılmasına gerek kalmaz. Cenaze namazında cemaat şart değildir. Yalnız bir erkek veya kadın kılarsa farz yerine gelmiş olur. Diğer namazları bozan şeyler, cenaze namazını da bozar. Namaz kılınması mekruh olan üç vaktin dışında her zaman cenaze namazı kılınabilir.
      Cenaze namazının rükûnleri, dört tekbir ile kıyamdır. Selam vermek vacibtir. Cenaze namazında rüku ve secde yoktur.


      Cenaze Namazının Sünnetleri

1. Namazı kıldıracak imamın ölünün göğsü hizasında durması,
2. Birinci tekbirden sonra ''Sübhaneke okumak,
3. İkinci tekbirden sonra  ''Allahümme salli ve Allahümme barik okumak,
4. Üçüncü tekbirden sonra dua okumak.


      Cenaze Namazının Kılınışı

Cenaze yıkanmış ve kefene sarılmış olarak namazın kılınacağı yerde ''Musalla''ya konur. Cenaze cemaatin önünde bulunur. Namazı kıldıracak imam ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat ayakta ve kıbleye karşı imamın arkasında saf tutar. Cemaatin üç saf halinde olması müstehabtır.
      Niyet ederken ölünün erkek veya kadın, erkek çocuğu veya kız çocuğu olduğu belirtilir.   
Namazı kıldıran imam : ''Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya'' diye niyet eder.
       İmamın arkasındaki cemaat : ''Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya, uydum imama diye niyet eder.


       Cemaattan biri ölünün erkek mi, kadın mı olduğunu bilemezse, şöyle niyet eder : ''Niyet ettim Allah rızası için imamın namazını kılacağı şu cenaze namazını kılmaya, ölü için duaya, uydum imama''

       Niyet ettikten sonra imam yüksek sesle, cemaat sessizce Allahu ekber diyerek birinci tekbiri alıp diğer namazlarda olduğu gibi ellerini kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.

       İmam ve cemaat sessizce subhanekeyi okurlar. subhanekede diğer namazlarda okunmayan ''ve celle senaük'' cümlesi de okunur.

       Subhaneke okunduktan sonra eller kaldırılmadan imam açıktan, cemaat de sessizce Allahu ekber diyerek ikinci tekbiri alırlar. Hem imam, hem de cemaat sessizce Allahümme salli ve bariki okurlar.

      Sonra eller kaldırılmaksızın yine Allahu ekber denilerek üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyen onun yerine kunut dualarını okuyabilir. Kunut dualarını da bilmeyen ''Rabbena âtina fiddünya haseneten ve fil'ahireti haseneten ve kınâ azâbennâr'' ayetini okur.

      Bundan sonra eller kaldırılmadan tekrar Allahu ekber denilerek dördüncü tekbir alınır. ve bir şey okumaksızın önce sağ tarafa başımızı çevirerek ''Esselâmü aleyküm ve rahmetullah'' denir, sonrada sol tarafa çevirerek ''Esselâmü aleyküm verahmetullah'' denir ve böylece cenaze namazı bitirilmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder