Bu Blogda Ara

27 Ekim 2011 Perşembe

Orucun Faydaları

1. Oruç ahlâkımızı güzelleştirir :
   
     Oruç, bize daima Allah'ı hatırlatır., sorumluluk duygumuzu geliştirir. kalbimizi kötü duygu ve düşüncelerden arındırır, başkalarına fenalık yapmaktan korur. Oruç, bize en güzel ahlâki davranışları kazandırarak âdeta melekleştirir. Oruç, gözleri harama bakmaktan, dili yalan ve çirkin sözlerden, kulakları haram şeyleri dinlemekten, mideyi haram yemekten, elleri kötü işler yapmaktan, ayakları kötü yerlere gitmekten korur.
     orucun farz olmasındaki hikmet, Allah'a karşı kulluk görevini yerine getirmek ve kötülüklerden sakınmaktır.


2. Oruç, insanın merhamet ve yardım duygularını geliştirir :

     Hayatında açlık nedir bilmeyen, varlıklı bir kimse, yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gerektiği gibi anlayamaz. Fakat, bu kişi oruç tutarsa, açlığın ne olduğunu anlar ve yoksulların sıkıntılarını yüreğinde daha iyi hisseder, onlara karşı şefkat ve merhamet duyguları uyanır. bunun sonucu olarak da yoksullara yardım elini uzatır., sıkıntılarını gidermeye çalışır.


3. Oruç, insana nimetlerin kıymatini öğretir :

     İnsan, elinde olan nimetlerin değerini, ancak bunlar elinden çıktıktan sonra anlar, fakat iş işten geçtiği için bunun bir yararı yoktur. Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan insanın gözünde bu nimetlerin değeri daha iyi anlaşılır. Bu anlayış insana, onları daha iyi korumasını ve nimetleri kendisine veren Allah'a daha çok şükretmesini öğretir.

4. Oruç tutmak insanı daha sağlıklı yapar :

     Senenin onbir ayında yorulan sindirim organları oruç sayesinde dinlenir. Ramazandan sonra daha güçlü bir şekilde görevlerini yaparlar. bilim adamları, orucun sağlık yönünden vücudumuza birçok faydası olduğunu belirtmişlerdir. Oruç sırasında vücutta depo edilmiş besin maddeleri harcanır, sonradan bunların yerine yenileri gelir, böylece vücutta bir yenilenme olur. Oruç bu yüzden sağlık bakımından çok faydalıdır.


5. Oruç, insana sabırlı olmayı öğretir :

    Oruç tutmakla, belirli bir zaman kendini yememeye içmemeye alıştıran insan, hayatta karşısına çıkabilecek güçlüklere kolaylıkla sabreder, acılara ve sıkıntılara dayanır. Gerektiğinde düşmanla savaşmaktan yılmaz, bu uğurda karşısına çıkabilecek sıkıntılara dayanmasını bilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder