Bu Blogda Ara

20 Ocak 2013 Pazar

Kul Hakkından Kurtulmak İçin Dua

      Kul hakkı hepimizin en korktuğu günahtır ve öyle de olmalıdır. Çünkü Allah-u Teala, kendisine karşı işlenen günahları dua edip yalvardığımız zaman affediyor da başka bir kuluna karşı işlediğimiz günah için onu ben affedemem, hak sahibinden af dileyin diyor.
       Durum böyle olunca arkasından konuştuğumuz, eziyet ettiğimiz, zulüm ettiğimiz, malına ve canına kast ettiğimiz, toplum içinde küçük düşürdüğümüz, çalıştırıp parasını vermediğimiz, kibirimizle aşağıladığımız, komplekse soktuğumuz insanların bizim üzerimizdeki hakları kolay kolay affettirmek de çok zorlaşıyor.
       Gidip hak sahiplerinden birer birer af dileyip, gönüllerini almak bazen kolay bazen de çok zordur. Yakınımızdaki insanlarla helalleşmek kolaydır, fakat uzaktaki insanlarla örneğin tv de görüp izlediğimiz kişiler hakkında olur olmaz eleştirilerde ve yorumlarda bulunuyoruz. Bundan mümkün olduğu kadar kaçınalım, çünkü bir araya gelip konuşamayacağımız helallik isteyemeyeceğimiz insanların üzerimizdeki hakları birikerek büyük bir yük haline gelir.
       Ne kadar dikkat edersek yükümüz de o kadar hafif olur.
Fakat herşeye rağmen her insanda bir miktar kul hakkı mutlaka vardır. Bunları yüzüne varıp da helal ettirme imkânınız yoksa ;
Bazı hayırlar işleyip, örneğin fakirlere sadaka verin, Kuran okuyun, çeşitli tövbe duaları okuyun, aç insanları doyurun, komşularınıza yemek veya tatlı dağıtın, çocukları sevindirin, hastaları ziyaret edin, Allah rızası için birkaç rekat namaz kılın...
         Sonra da :
Allahım yaptığım hayırların sevabını üzerimde hakkı olan kullarına hediye ediyorum. Diyerek dua edin ve tövbe istiğfar okuyun.
Hesap günü geldiğinde, üzerinizde hakkı olan insanların dahi yardıma ihtiyacı olacak, işte o zaman sizin onlar için işlediğiniz sevablar, onlara bildirilecek, sizden haklarını istedikleri anda sizin dünyadayken onlar için hazırladığınız bu hediyeler onlara sunulacak ve orada en çok ihtiyaçları olan şey budur zaten, seve seve kabul edecekler ve sizdeki haklarını bu şekilde alıp, onlarda amellerini kurtarmış olacaklar.
       Bu yöntem, kul hakkından kurtulmanın en kolay yoludur. Bir an önce kurtulmaya bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder