Bu Blogda Ara

21 Temmuz 2013 Pazar

Sahur Ne Zaman Biter

Prof. Abdulaziz Bayındır'ın, imsak vakitlerinin yanlış olduğunu ifade edip canlı yayında ezandan sonra su içmesi izeyicileri ekrana kilitledi.

Murat Bardakçı'nın sunduğu Tarihin Arka Odası programına konuk olan Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır, diyanetin hazırladığı iftar ve imsak vakitlerinin hatalı olduğunu iddia ederek tartışmaların ateşini yeniden yükseltti.
'Seher vakti ve sabah namazı ikiye bölüneceğine tamamı sabah namazı ve imsak vakti yapılınca oruç gecenin ortasına getirildi' iddiasında bulunan Bayındır bunu ispatlamak için  imsak vaktinde Habertürk binasının çatısından ufku gözlemleyerek delillerini sundu. Oruca çok erken başlandığını savunan Bayındır 'İnsanlara uyku ve dinlenme vakti bırakılmadı.' dedi.
       Prof. Abdulaziz Bayındır'ın açıklamasına göre, imsak vakti dağların en üst çizgisi ile gökyüzünün ayrıştığını görünceye kadar devam eder ve hatta bundan biraz daha ilerde dağların üzerinde hafif kızıl bir renk görünmeye kadar gider. Buna son fecr denir, son fecr görününce oruca başlanır. 
       Özellikle de bu yıl daha önceki yıllara nazaran sabah ezanının çok erken hatta gecenin ortası denecek bir saatte okunuyor olması tüm kafaları karıştırmıştır. Asıl olan Kur'an-ı Kerime göre hareket ederek hiç bir ışığın bulunmadığı karanlık bir yerde siyah- beyaz ayrımı yapılana kadar sahur devam eder, bunu bilmek yeterlidir. 
       Herkes kendi günahını kendisi çekecektir. Birileri ezan saatlerini öne almış yanlış yapmış diye bütün günahı onlara yüklemenin bize bir getirisi olmaz, en iyisi Kur'an-ı  Kerim'e göre hareket ederek doğruyu yerine getirmektir.
       Netice olarak imsak vaktinin belirlenmesinde, benim sizlere önerebileceğim iki ölçü var:
Birincisi dağ ile gökyüzünün birbirinden ayrışmasından 15 dakika kadar sonrası,
İkincisi ise siyah ve beyazın birbirinden ayırt edilebilmesi ölçü olarak alınabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder