Bu Blogda Ara

9 Kasım 2011 Çarşamba

HACCIN YAPILIŞI

       Hacca gitmek isteyen kimse bu kutsal görev için helal kazanc temin eder. yola cıkmadan önce varsa borcunu öder, hak sahipleri ile helallesir. Gunahlarının bagıslanması icin tovbe edip, allah'tan af diler. Kazaya kalmıs ibadetleri varsa mumkun oldugu kadar kaza eder. Yola cıkacagı zaman evinde 2 rekat namaz kılar. aile fertleri, dostları ve yakınları ile helallesip veda ederek yola cıkar. Yolculukta ve hac ibadeti esnasında baskalarını incitecek kötü söz ve davranıslardan sakınır.
       İhrama girme yeri olan "mikat" sınırına gelmeden önce tırnaklar kesilir. Gerekli vucut temizligi yapılır ve mumkunse gusledilir, degilse abdest alınır. Erkekler giydikleri butun elbiselerini cıkararak izar ve rida denilen 2 parca örtüye sarınırlar. İhramlı oldukları surece ayak ve baslarını acık bulundururlar. Kadınlar ihrama girerken elbiselerini cıkarmazlar.
       Bundan sonra mikat sınırında ihramın sünneti niyetiyle 2 rekat namaz kılınır ve hacca niyet edilerek "telbiye" getirilir.  Böylece ihrama girilmiş olur. İhram devam ettigi sürece ihramlıya yasak olan seylerden sakınmak gerekir.
       Mekke'ye varılınca gusul yapılır ve abdest alınır. Sonra haremi şerife gidilerek Kabe'nin etrafında kudüm tavafı yapılır ve ardından 2 rekat tavaf namazı kılındıktan sonra safa ile merve arasında usulune uygun olarak "say" yapılır. Hacı adayı bundan sonra ihramlı olarak Mekke'de kalır. Burada kaldıgı süre icerisinde mumkunse namazları haremi serifte kılmak, fırsat buldukca nafile tavaf etmek cok sevaptır.
       Terviye günü yani arefeden 1 gün önce arafata cıkılır. Arefe günü güneş batıncaya kadar arafatta kalınır. İbadet ve dua ile vakitler degerlendirilir. Burada öğle ile ikindi namazları cemaat ile öğle vaktinde birlikte kılınır. Buna cem-i takdim denilir. Öğleden sonra vakfe yapılır. Gunes battıktan sonra aksam namazı kılınmadan müzdelifeye hareket edilir. Müzdelifede aksam ve yatsı namazları cemaatle yatsı vaktinde birlikte kılınır. Buna cem-i tehir denilir. Geceyi müzdelifede geciren hacı adayları, seytan taslamak icin kullanılacak tasları burada toplar.
       Bayram sabahı, sabah namazı erken kılınarak müzdelife vakfesi yapılır. Hava aydınlandıktan sonra minaya hareket edilir.

       Bayramın birinci günü minada sırasıyla :
a) Akabe cemresine 7 taş atılır.
b) Saçlar traş edilerek ihramdan çıkılır. ( İfrad haccı yapanlara, kurban kesmek vacip olmadığından, bunlar akabe cemresine taş attıktan sonra traş olup ihramdan çıkarlar. Temettü veya Kıran haccı yapanlar Akabe cemresine taş atıp kurban kestikten sonra traş olur ve ihramdan çıkarlar.)
c) Vakit ve imkan bulunursa aynı gün mekkeye gidilerek farz olan ziyaret tavafı yapılır.


Bayramın ikinci günü sırasıyla :

Küçük, orta ve akabe cemrelerine 7 şer taş atılır. Bayramın birinci günü ziyaret tavafını yapamayanlar ikinci günde yaparlar.

Bayramın üçüncü günü :

Yine küçük, orta ve akabe cemrelerine 7 şer taş daha atılır. Aynı gün minadan Mekke'ye dönülünce veda tavafı yapılarak hac vazifesi tamamlanmış olur.
       Uygulamasını anlattığımız İfrad Haccıdır.Temettü ve Kıran haclarının yapılışında bazı farklar vardır.

TEMETTÜ HACCI

        Temettü Haccı yapacak olan kimse Mikat sınırında umre için ihrama girer. Mekke'ye gelince usulüne uygun olarak umreyi yaptıktan sonra traş olur ve ihramdan çıkar. Terviye gününe kadar, yani arefe gününden bir gün önce Mekke'de ihramsız olarak bekler Terviye günü Mekke'de hac için yeniden ihrama girer ve yukarda anlatıldığı gibi hac vazifelerini yapar.

Ancak ifrad Haccından farklı olarak :
1) Bayramın birinci günü Cemre Akabesine taş attıktan sonra kurban keser, ondan sonra traş olur ve ihramdan çıkar.
2) Ziyaret tavafından sonra haccın say'ini yapar.

KIRAN HACCI

       Kıran haccı yapacak olan Mikat sınırında hem hac, hem de umreye ikisine birden niyet ederek her ikisi için de bir ihrama girer. Mekke'ye varınca önce umre yapar, umreyi tamamladıktan sonra haccın kudüm tavafını, peşinden de haccın say'ini yapar. Fakat ihramdan çıkmaz. İhramlı olarak bekleyip terviye günü gelince Arafat'a çıkarak tarif edildiği gibi hac vazifelerini yerine getirir. Kıran haccında da ifrad haccından farklı olarak : Bayramın birinci günü Cemre Akabesine taş attıktan sonra kurban keser, ondan sonra traş olur ve ihramdan çıkar.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder