Bu Blogda Ara

9 Kasım 2011 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİ

       İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük Peygamber bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye Mevlid Kandili denir.
       Onun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlaksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.

       Sevgili Peygamberimizin doğumu ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. Ona inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu.Onun doğduğu gece insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
       Bu gece, müslümanlar arasında yüzyıllardan beri büyük bir coşku ile kutlanmakta, sevgili Peygamberimiz derin bir sevgi ile anılmaktadır. Peygamberimizin doğum yıl dönümlerinde okunan mevlidleri saygıyla dinlemek, onun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.
       Bununla beraber onun ahlak ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman onun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.

       Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler 

Mevlid Kandilinde önce Allah rızası için 4 rekat namaz kılınır. Sonra tövbe istiğfar okunur, ardından çekebildiğiniz kadar tesbih çekerek peygamber efendimize salat-ı selam (es-salat-u, ve's selamü Aleyke ya resulullah) gönderilir ve ardından peygamber efendimiz için 80 defa şu dua okunur :
Alla hümme salli ala muhammedün abdike ve nebiyyiken nebiyyil ümmiy.
Daha sonra da 1 Fatiha 3 İhlas okunarak Sevgili Peygamberimizin ruhuna bağışlanır ve onun hatırı ve hürmeti için Allahtan af dilenir, şefaat dilenir ve bu dünyadaki müşkülatlarınızın giderilmesi için istekte bulunabilirsiniz.

 Tövbe İstiğfar

Estağfirullah estağfirullah estağfirullah.
        El âzim el kerîm ellezi la ilahe illa hüvel hayyul kayyum ve etübü ileyhi tövbete abdin zalimiyn. Li nefsihi lâ yemlikû, linefsihi mevten vela hayaten vela nüşûra. ve es'elühüt tevbete vel mağfirete vel hidayete lena innehu hüvet tevvabür rahîym..!
       Yâ rabbi, yâ rabbi, yâ rabbi !
       Eğer benim elimden, ayağımdan, gözümden, kulağımdan, dlimiden ve bütün âzâlarımdan günah, isyan, hata, şirk ve mâlayâni sadr oldu ise, ben onların cümlesine tövbe ettim, pişman oldum. Bir daha yapmamaya azmü cazmü kasd eyledim. Peygamberlerin evveli Adem safiyyullah ve âhîri bizim peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi vesellem efendimizdir. Ben onların cümlesine inandım, imân ettim, dilimle ikrar kalbimle tasdik ettim.
       Âmentü billah ve bima cae min indillah. Âmentü bi resulûllah. ve bima cae min indi resulûllah! Amentü billahi ve melaiketihi ve resulihi vel- yevmil ahiri ve bil kaderi hayrihi ve şerrihi min allah-u teâlâ vel basü badel mevti. Hakkun eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhü ve resulih!
       Bütün geçmişlerimizin afvı için tekrar eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve resulih.
       Vatan ve milletimizin selâmeti istiğfarın kabulü için tekrar eşhedü enlâ ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve resulihi.
       Yaradanın bizi affetmesi tövbemizi kabul buyurması için el fatiha...
Elhamdülillahi rabbil âlemin er rahmanirrahim maliki yevmiddin iyyake nabüdü ve iyya kenestain.İhdine sıratel müstakıym. Sıratellezine en amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddâlin. Âmin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder