Bu Blogda Ara

14 Kasım 2011 Pazartesi

HUDEYBİYE ANTLAŞMASI

       Mekke'den göç ederek Medine'ye gelen müslümanlar, doğup büyüdükleri yurtlarını özlemişlerdi. Mekke'deki kutsal Kâbe'yi ziyaret etmek istiyorlardı. Hz. Peygamber hicretin altıncı yılında Kâbeyi ziyaret etmek üzere 1400 kişiyle birlikte mekke'ye gitmek üzere yola çıktı. Mekkeliler durumu haber alınca Müslümanları Mekke'ye sokmamaya karar verdiler.
       Bunun üzerine müslümanlar, Hudeybiye denilen yerde durdular. Peygamberimiz, Hz. Osman'ı elçi olarak Mekke'ye gönderip, Kâbe'yi ziyaret etmek istediklerini bildirdi. Mekke'liler Müslümanların Kâbeyi ziyaret etmesine izin vermediler ve bunu gelecek seneye bırakmalarını istediler. Uzun görüşmelerden sonra Müslümanlarla müşriklerden arasında bir antlaşma yapıldı.
     
       BU ANTLAŞMANIN ŞARTLARI ŞU ŞEKİLDE BELİRLENDİ: 

1- Müslümanlar, bu yıl Kâbe'yi ziyaret etmeden Medine'ye geri dönecekler.
2- Gelecek yıl Mekke'ye gelebilecekler, fakat burada üç günden fazla kalamayacaklar.
3- Müslümanlar, Mekke'ye silahsız gelecekler.
4- Müslümanlar, Mekke'deki müslümanlardan hiç birini Medine'ye götüremeyecek, Medine'lilerden Mekke'de kalmak isteyen olursa kalabilecek.
5- Mekke'li Müslümanlardan ve müşriklerden biri Medine'ye gidecek olursa geri çevrilecek, Müslümanlardan biri Kureyş tarafına geçerse o geri teslim edilmeyecek.
6- Arap kabileleri istedikleri tarafla birleşebilecek.
     Antlaşmadan sonra Peygamberimiz ve beraberindeki Müslümanlar Kâbe'yi ziyaret etmeden oradan geri dönüp Medine'ye geldiler.

            HUDEYBİYE ANTLAŞMASININ SONUÇLARI

      Antlaşmanın şartları ilk bakışta Müslümanlar için çok ağır görünüyordu. Buna rağmen, Peygamberimiz bu şartları kabul etti. Çünkü bu antlaşmanın ileride Müslümanlar için çok faydalı olacağını biliyordu.

      Gerçekten de böyle oldu. Medine'ye dönerken yolda ''Fetih Suresi'' nazil oldu. Bu surede Yüce Allah, Müslümanlara büyük bir Fetih ve zafer müjdeliyordu. Mekkeli müşrikler imzaladıkları bu antlaşma ile ilk defa Müslümanların varlığını tanımış oldular.

       Aradan çok geçmeden Mekke'lilerden bazı kişiler Müslüman olup, Medine'ye geldiler. Ancak antlaşma gereğince müşrikler onların geri gönderilmesini istediler. Bundan sonra müslüman olup, Mekke'den kaçanlar, Medine'ye gidemediklerinden Mekke ile Medine arasında bir yerde toplanmaya başladılar. Burası mekke'lilerin ticaret kervanlarının geçtiği önemli bir yerdi.

       Zamanla burada Müslümanlar kuvvetli bir topluluk meydana getirdiler. Bu durum karşısında Mekke'liler ticaret yollarının tehlikeye düşmesinden korkmaya başladılar. peygamberimize elçi göndererek, arzu eden Mekke'li Müslümanların Medine'ye gidebileceklerini bildirdiler ve antlaşmanın bu maddesinin değiştirilmesini istediler, Peygamberimiz bu isteği kabul etti. Böylece başlangıçta müslümanlar için zararlı olan antlaşma maddesi müşriklerin isteği ile değiştirilmiş, ortadan kalkmış oldu.

       Hudeybiye antlaşması ile Müslümanlarla müşrikler arasındaki gerginlik azaldı. Müşrikler tarafından gelebilecek tehlike ortadan kalkmış oldu. Müslümanlar huzura kavuştu. İslâm'ın sesi çevrede duyulmaya başladı. Mekke'deki önemli kişiler, Medine'ye gelip müslüman oldular. Bu antlaşma müslümanların çoğalmasına ve kuvvetlenmesine sebep oldu. İslâm'ın her tarafa yayılmasını sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder