Bu Blogda Ara

18 Ekim 2011 Salı

Bayram Namazı

       Bayram sevinç günü demektir. Topluca kılınan bayram namazları müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. bayramlar müslümanları birbirlerine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günleridir.
      Müslümanların yılda 2 dinî bayramı vardır :
1. Ramazan Bayramı
2. Kurban Bayramı

     Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vacibtir.Cuma namazının farz olduğu kimseler şunlardır:
1.Erkek olmak
2.Hür ve serbest olmak.
3.Mukîm olmak.( Yani misafir olmamak )
4.Sağlıklı olmak.
5.Kör olmamak.
6.Ayakları sağlam olmak.


Bayram Namazı 2 rekattır. Cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, kamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır ve namazdan önce okunur.
      Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rekatında 3, ikinci rekatındada 3 kere olmak üzere fazladan 6 tekbir alınır. Bunlara ''zevaid tekbirleri'' denir.

         BAYRAM NAMAZLARININ KILINIŞI

Ramazan Bayramı Namazı
Birinci Rekat
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve ''Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama'' diye niyet eder.
2) İmam ''Allahu ekber'' deyipellerini yukarıya kaldırınca, cemaat de imamın peşinden aynısını tekrar ederek ellerini göbeği altına bağlar.
3) Hem imam, hemde cemaat sessizce subhaneke yi okur. Bundan sonra 3 kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir :

Birinci Tekbir : İmam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden sessizce Allahu ekber diyerek ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir : İkinci defa Allahu ekber denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu gibi biraz durulur.

Üçüncü Tekbir : Yine Allahu ekber denilerek eller yukarıya kaldırılır ve salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, sessizce çektikten sonra, sesli bir şekilde Fatiha ve bir sure okur. Cemaat bir şey okumaz imamı dinler.
5) Rükû ve secdeler yapılarak ikinci rekat için ayağa kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci Rekat :

6) İmam sessizce Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sûre okur. Sûre bitince imam yüksek sesle cemaat de içinden ( birinci rekatta olduğu gibi ) 3 kere daha tekbir alır. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükûa varılır sonra da secdeler yapılarak oturulur.
7) Oturuşta, imam ve cemaat , ''Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena âtina...'' duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.



        KURBAN BAYRAMI NAMAZI
1) ''Niyet ettim Allah rızası için kurban bayramı namazını kılmaya, uydum imama'' diye niyet edilir.
2) İmam ''Allahu Ekber'' diyerek iftitah tekbirini alınca arkasındaki cemaat da ''Allahu Ekber'' deyip ellerini yukarıya kaldırdıktan sonra göbeği altına bağlar.

       Niyetten sonrası aynen Ramazan Bayramı namazı gibi kılınır. Namaz bitince hutbe okunur.


       TEŞRİK TEKBİRLERİ
Kurban Bayramının bir gün öncesi olan Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazlarının peşinde selamdan sonra birer defa :
     ''Allahu ekber, Allahu ekber, lâ ilahe illellâhü vellâhü ekber. Allahu ekber ve lillâhi'l-hamd'' diye tekbir almak vacibtir. Buna ''Teşrik Tekbiri'' denir.

      Bu tekbir, hem cdemaatle, hemde tek başına kılana, yolcuya, yolcu olmayana, erkeğe ve kadına vacibtir.
      Teşrik günlerinde kazaya kalan namazlar teşrik günlerinde kaza edilirse teşrik tekbirlerini almak gerekir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir alınmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder