Bu Blogda Ara

18 Ekim 2011 Salı

Cuma Namazı

Cuma Namazı Kimlere Farzdır :
 Cuma namazının bir kimseye farz olması için, müslüman olmak, akıllı olmak ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka 6 şartın daha bulunması gerekir.

CUMA NAMAZININ FARZ OLMASININ ŞARTLARI

1. Erkek olmak ( Kadınlara farz değildir )
2. Hür ve serbest olmak.
3. Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak )
4. Sağlıklı olmak.
5. Kör olmamak.
6. Ayakları sağlam olmak

     Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olan bir kimse camiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazı yerine geçer.

Cuma namazının sahih olmasının şartları :
1. Cumanın öğle vaktinde kılınması.
2. Namazdan önce hutbe okunması.
3. Cuma kılınan yerin herkese açık olması.
4. İmamdan başka enaz 3 erkek cemaat bulunması.
5. Cuma namazını kıldıranın, devletin görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması.
6. Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması.


CUMA NAMAZININ KILINIŞI

         Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce 4 rekat olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir. ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya.''
         Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının 4 rekat sünneti gibidir. Sünnet kılındıktan sonra caminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbe bitince kamet getirilir ve cumanın 2 rekat farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder. ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama''.

         Farzdan sonra cumanın 4 rekat son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: ''Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya.''

        Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.

Bundan sonra dileyen 4 rekat  ''Zuhri Âhir = son öğle '' ile 2 rekat da vakit sünneti kılar.

       Son öğle namazına : ''Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya '' diye niyet edilir. Bu son öğle namazı, Öğlenin 4 rekat farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi 4 rekatın hepsinde fatiha dan sonra sûre okunması daha iyidir.

      İki rekat vakit sünnetine de şöyle niyet edilir : ''Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya.'' Bu namazda sabah namazının sünneti gibi kılınır.

      Mazereti olmadan 3 cuma peşpeşe cuma namazını kılmayan kişiyi Allah-u Teala kıyamet günü kızgın bir şekilde karşılayacaktır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder