Geçmiş Namazların Kazası :
Bir namazı vaktinde kılmaya ''eda'', vakti geçtikten sonra kılmaya da ''kaza'' denir. namazı bile bile, özürsüz olarak vaktinden sonraya bırakmak büyük günahtır. Namaz kaza edilmekle yerine getirilmiş olur. Ancak vaktinden sonraya bırakıldığı için Cenab-ı Haktan af dilemek lâzımdır.
Beş vakit namazın farzları ile vitir namazı kaza edilir, vakit çıktıktan sonra sünnetler kaza edilmez. Yalnız sabah namazını vaktinde kılamayan kimse, aynı gün büyük kuşluk vaktine kadar farz ile birlikte sünneti de kaza eder. Kaza namazı kılmak için belirli bir vakit yoktur. Gece ve gündüz herzaman kılınabilir. Yalnız üç mekruh vakitte, yani güneş doğarken, güneş tam tepe noktasında iken ve tam güneş batarken namaz kılınmaz.
Geçmiş namazları kaza ederken hangi günün hangi vaktinin namazı olduğunu bilemezseniz şöyle niyet edilir. ''Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan ilk sabah namazının farzını kılmaya '' veya öğle, ikindi, yatsı. Onu siz hangisini kılacaksanız ona göre söyleyeceksiniz. İLK kelimesi yerine SON da diyebilirsiniz.
Örneğin: ''Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan son ikindi namazının farzını kılmaya'' denilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder