Bu Blogda Ara

18 Ekim 2011 Salı

Teravih Namazı

      Teravih namazı yirmi rekattır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Ramazan ayında kılınır. Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir. teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Evde de tek başına veya cemaatle kılınabilir. Ancak camide kılmak daha faziletlidir. Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur :
      Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren ( Teravih Namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.

              TERAVİH NAMAZININ KILINIŞI

Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir Namazı Ramazan ayında teravihden sonra kılınır. teravihden önce de kılınabilir.
        Yirmi rekat olan teravih namazı her iki rekatın sonunda selam verilerek kılınabildiği gibi, dört rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. her iki durumda da 20 rekat tamamlanana kadar kılınır.

      Yatsı namazının son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır. Namaz kıldıracak imam : ''Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılamaya, bana uyanlara imam oldum'' diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.
      İmamın arkasında kılan cemaat da ''Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya, uydum imama'' der ve imamın tekbirinden sonra ''Allahu ekber diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
     Bundan sonra imam ve cemaat sessizce ''Subhaneke''yi okur. Subhanekenin okunması bitince, ( cemaat ayakta başka birşey okumaz) imam sessizce eûzü-besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekâta kalkılır.

     Burada yine imam sessizce Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okuyupcemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaparak oturulur.

     Bu oturuşta imam ve cemaat ''Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena âtina...'' duasını okuyarak selâm verirler.
     Böylece 2 rekat kılınmış olur.

     Ayağa kalkılarak tarif ettiğimiz şekilde ikişer rekat kılınmaya devam edilir. on kez 2 rekat kılınınca 20 rekat teravih namazı tamamlanmış olur.
     Böylece teravih bittikten sonra 3 rekatlık vitir namazı da bunun peşinden kılınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder