Orta yürüyüşle 18 saatlik (yaklaşık 90 kilometrelik) bir yere gitmek için köyünden kasabasından çıkan kimselere misafir yada yolcu denir.
Oturduğu köy veya kasabadan yola çıkan kimse varacağı yere gidinceye kadar misafir sayıldığı gibi, gittiği yerde 15 günden az kalmaya karar vermişse yine misafir sayılır. Gittiği yerde 15 günden fazla kalmaya niyet ederse misafir olmaktan çıkar.
Dînimiz misafir veya yolcu olanlar için bazı kolaylıklar getirmiştir.
Misafir ve yolcu 4 rekatlık farz namazları 2 rekat kılar. Sabah namazının 2 rekat farzı ile akşam namazının 3 rekatlık farzını ve vitir namazını tam olarak kılar. Yolculuk sırasında vakit müsait ise; sünnetler kısaltma yapılmadan kılınır.
Misafir olan bir kimse, misafir olmayan imama uyarsa, imam ile beraber farzı 4 rekat kılar. Misafir olan bir kimse misafir olmayanlara imamlık ederse, imam ikinci rekatın sonunda selam verir, misafir olmayan cemaat, kendi başlarına 4 rekatı tamamlar. Misafir yolculuk sırasında geçirdiği 4 rekatlık namazlarıyolculuktan sonra da 2 rekat olarak kaza eder. Misafir abdestle giydiği mestler üzerine üç gün üç gece meshedebilir.
Misafir, ramazanda dilerse orucunu tutar, dilerse sonraya bırakıp memleketine dönünce tutar. Oruç tutmasında bir zorluk yoksa, orucunu tutması daha hayırlıdır. Misafir, cuma ve bayram namazlarını da kılmayabilir. Ancak kılarsa namazı olur. Cuma namazını kılamazsa, öğle namazını kılar.
İşte bunlar yolculuğun sıkıntıları dikkate alınarak, dînimizin misafirlere tanıdığı kolaylıklardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder